Allergi til sol? Kan du solbade?

Allergisk til sol (fotoallergi) er et medisinsk problem som får huden til å reagere voldsomt på bestemte typer sollys.

Eksponering for solen har lenge vært sett på som en helsefremmende aktivitet som gir oss doser av viktig D-vitamin. For mennesker med fotoallergi er det imidlertid et potensielt problem, hvis antihistaminer og emolliens ikke kan bekjempe reaksjonen. Men ikke alle som er allergisk for sol, trenger å dele solens positive effekter. Fotoallergi til sol kan administreres med korte perioder med eksponering, kombinert med varsomhet og beskyttelse. Noen irriterende ettermiddagsstunder på stranden kan fortsatt være mulig, avhengig av detaljerte tilpasninger i forhold til hudtype og antiallergisk behandling.

Hva er fotoallergi til sol?

Hudallergi mot solskinnet er et problem som oppstår når huden reagerer unormalt på ultraviolette stråler i sollys. Vanligvis er det forårsaket av en allergisk reaksjon mot bestemte stoffer som kommer i kontakt med huden, som parfyme, solkrem og noen medisiner. Når disse stoffene kommer i kontakt med sollys, vil personen oppleve rødhet, irritasjon og kløe, som ofte kan oppstå etter kun ti minutter eller mindre i solen. I noen tilfeller kan fotoallergi til sol forårsake hevelse, blærer eller alvorlig stramhet og brenning. Det kan ta opptil et par dager etter eksponering for å se etter symptomer.

Fotoallergi til sol er ikke den samme som solskader, som skyldes overdreven solstråling. Solskader design kommer ofte med symptomer som hud peeling og kan oppstå når flere timer blir eksponert for solen uten god nok beskyttelse.

Hvordan kan du behandle fotoallergi til sol?

Behandling av fotoallergi til sol kan innebære flere strategier. Omfanget av tiltakene du må ta avhenger av alvorlighetsgraden av allergien med den aktuelle personen. Disse strategiene kan innebære en kombinasjon av over-the-counter antihistaminer og emollocts, samt unngåelse av utsatt eksponering. Bruk av bredespektrum solkrem med SPF på minimum 30 er også en god måte å beskytte seg mot både solskader og skadelige effekter av solens stråler.

For de som lider av moderat fotoallergi, kan en lege eller hudlege anbefale en nøye overvåket, gradvis eksponering. Dette har som mål å hjelpe personen til å tilpasse seg sollys ved å øke eksponeringen i små mengder over en lengre periode. Dette ville forekomme i løpet av noen dager eller uker, avhengig av alvorlighetsgraden. Personen må være klar over mulige symptomer og skade, og foreta nødvendige skritt for rensing og hygien så fort de oppstår.

Hvordan unngår du fotoallergi til sol?

Å unngå fotoallergi til sol inkluderer å ta nødvendige skritt for å redusere risikoen. Et av de store problemene ved fotoallergi til sol er muligheten til å utvikle flere allergier over tid, og det er derfor å bli pålagt å holde en spesifikk skjorte. Dette betyr å unngå bruk av parfyme, solkrem eller kosmetikk som du allerede har opplevd en allergisk reaksjon på. Et annet viktig aspekt for å holde alle allergier basert på solen i sjakk er å følge alle riktig solbeskyttelsesrutiner. Dette betyr å bruke bredspektrumsolprodukter som er formulert for å beskytte mot UVA- og UVB-stråler.

Det er også viktig å avstå fra å eksponere huden i mer enn 10-20 minutter, da dette kan øke risikoen for bivirkninger. I tillegg bør alle som lider av fotoallergi alltid bære solbriller og klær som dekker huden for å beskytte seg mot skadelige effekter av solen. Den beste måten å holde fotoallergi borte er å unngå å dra til et mulig utsatt område.

Kan du solbade hvis du er allergisk til sol?

Når du har fotoallergi til sol, er det viktig å vite at du ikke helt må gi opp solbadet. Uansett hvor streng allergien er, er det mulig å kontinuerlig kontrollere sin eksponering og reagere riktig med antihistaminer og emolliënts . Korte perioder med behandling, med solbriller og løst passende klær kan være nok til å gi deg en nødvendig dosis av D-vitamin og fortsatt bitter reise minnene. For alvorlige allergikere er det imidlertid best å holde seg borte fra sollys helt, for å unngå potensielle eskalerede symptomer.

Undersøk derfor alle alternativer du måtte ha, og følg nøyaktig de retningslinjene du har blitt fortalt. Når det gjelder allergi, og spesielt fotoallergi til sol, er det et spørsmål om å finne den perfekte mellomveien. Det er viktig å finne sannsynligheten og prøve å observere hvor raskt hudreaksjonen utvikler seg og prøve å se etter de riktige tegnene på symptomene. Når det økte antallet allergikere, er det nå enda viktigere å gjøre kursen for å håndtere det på den mest effektive og effektive måten.