Fregner og hyperpigmentering. Elske dem eller fjerne dem?

Noen elsker dem, andre hater dem. Fregner er små hyperpigmenteringer i huden. Disse er vanligvis arvelige. De kan også oppstå etter langvarig soling. Hva trenger du å vite om dem? Se under for å finne ut alt det er å vite om fregner.

Hvis huden din er dekket av fregner eller de dukker opp fra tid til annen, les manualen under. Du vil lære alt om hva du kan gjøre med dem og hvordan du tar vare på din fregnete hud.

Fregner. Hva er det?

De kan endre seg med alderen eller årstiden – forsvinne litt eller bli mer synlige. Hva er egentlig fregner? Dette er små hyperpigmenteringer i huden som er genetisk betinger. Årsaken er melanin, et pigment i huden som beskytter mot UV-stråler. Fregner er ikke noe mer enn pigmentdysfunksjon og store mengder melanin som samler seg i huden. Det er mest vanlig at fregner oppstår i ansiktet, på kinnene og over nesen. Det er imidlertid ingen regler for dette, så fregner kan dukke opp hvor som helst på huden.

Hvor kommer fregner fra?

Det er mange ulike grunner til at fregner dukker opp på kroppen. Dette er svært vanlig for personer med lys hudfarge. Av den grunn kobler man ofte fregner til rødhårede personer, fordi disse ofte har lysere hud enn andre.

Om du lurer på hvo fregner kommer fra, må du vite at:

 • disse for det meste er arvelige og at tendensen til å få fregner er skrevet i genene dine
 • disse er knyttet til melaninsyntere i huden, som sprer seg ujevnt som følge av soling
 • disse kan oppstå og bli mer prominante som følge av enkelte sykdommer, hormonelle endringer, betennelser eller traumer

Det er ganske interessant at nyfødte og små barn ikke har fregner. Disse hyperpigmenteringene dukker ikke opp før barnet er minst tre år gammel. Fenomenet arter seg slik fordi de yngste organismene ikke kan produsere større mengder melanin. I noen tilfeller forsvinner fregner av seg selv, i andre tilfeller blir de for alltid.

Er fregner farlig? 

Det er mange som behandler fregner som den skjønneste dekorasjon på huden. Andre føler derimot at mørke flekker på kinnene ikke er pent på dem og trenger å bli dekke til. Uansett må du huske på at fregner ikke er farlig for helsen din – men de kan noen ganger være et tegn på at noe negativt foregår i kroppen din, for eksempel hormonelle endringer eller for mye tid tilbrakt i solen.

Fjerning og bleking av fregner

Hvis du er i gruppen av mennesker som misliker fregnene sine og du er langt fra å bekjempe dem, kan du prøve noen metoder for å bleke dem. Det er ikke alltid mulig å fjerne fregner fullstendig, avhengig av intensiteten deres og plasseringen. Å lysne dem kan imidlertid føre til bedre selvbilde for noen personer.

Her er de mest populære metodene for å bleke fregner som du kan bruke i din daglige skjønnhetsrutine hjemme og noen litt mer avanserte behandlinger.

 • Serum med vitamin C – askorbisk syre har en bekreftet lysnende effekt og er effektiv i å behandle hyperpigmentering. Hvis du bruker et serum med vitamin C på fregnene dine, er det svært sannsynlig at disse vil blekne og huden din vil få en ny glød.
 • Lysnende kremer og salver – noen apotek selger kremer og salver for fregner som har blekende egenskaper på grunn av ingredienser som skorbisk syre, løkekstrakt eller Kalanchoe-ekstrakt.
 • Laser eller lys – fregnefjerning med laser eller fjerning av hyperpigmentering med lysbehandling er en effektiv, men dyrere metode. Slike behandlinger skjer på en profesjonell skjønnhetssalong. Laseren fjerner effektivt hyperpigmentering som fregner, mens lyser, for eksempel LED, kan bleke dem og gjøre dem mindre synlige.

Vær forut. Hvordan forhindre fregner?

Den beste løsningen når det kommer til hud som er fregneutsatt er å være proaktiv. I stedet for å fjerne eller bleke hyperpigmentering som allerede finnes, kan man unngå å få disse i utgangspunktet, siden det er lettere å unngå dem. Hvordan gjør du dette?

 1. Unngå å utsette deg for sollys mellom 12.00 og 15.00 om sommeren.
 2. Beskytt ansiktet ditt med en bredbremmet hatt.
 3. Prøv å velge stedet i skyggen når du skal sette deg ned og unngå soling
 4. Bruk alltid en krem med SPR 30 eller høyere.
 5. Dekk til kroppen din med naturlige, pustende stoffer.
 6. Sjekk hormonene dine jevnlig.
 7. Bruk kosmetikk med antioksidanter.