Tørr hud: Finn ut hvordan du fyller den med vann igjen og holder det der

Tørr hud kan være svært krevende, og den krever mye oppmerksomhet og pleie. Utfordringen er at å være for overbeskyttende mot dehydrert hud kan gjøre mer skade enn godt. Av den grunn er det viktig å vite hvordan du skal behandle tørr hud riktig, slik at den blir vakker og ikke forårsaker problemer som for eksempel tidlige tegn på aldring. Hvordan hjelper du din tørre hud og hvilke vanlige feil bør du unngå?

Hva er karakteristikkene til tørr hud? 

Okei, den er tørr, det vet vi – men hva mer? Det ser ut til at slik hud blir livløs og føles grov mot fingertuppene ganske raskt. I tillegg vil huden kjennes stram dersom den blir utsatt for upassende pleieprodukter, så du kjenner en ubehagelig følelse av sammentrukket vev. 

I de fleste tilfeller er tørr hud også tynn, som betyr at kapillarer er lettere å se gjennom den. I tillegg er det vanlig at tørr hud viser tegn på aldring tidligere enn andre hudtyper, så fine linjer oppstår definitvt raskere på hud som mangler vann. 

Hvorfor er huden min tørr?

Begrepet «tørr hud» bruker vi for å beskrive hud som produserer mindre sebum enn den trenger, derfor føles den stram. Det utilstrekkelige nivået av sebum gjør at huden mangler lipider. Lipidene er ansvarlige for å opprettholde riktig nivå av fuktighet i huden. Konsevensen av dette er at huden mangler beskyttelsen den trenger mot ytre faktorer, som da fortsetter å forstyrre den. 

Når lipidene i huden er skadet, følger stort fuktighetstap. Et interessant faktum er at tørr hud ikke er skrevet i genene våre, hvilket betyr at vi ikke kan «arve» dette. I de fleste tilfeller er tørr hud resultatet av langvarig skade og utmattelse forårsaket av ulike ytre faktorer. Faktorene inkluderer

 • kalt, tørr eller varm luft
 • UV-stråler
 • iskaldt vær
 • overeksponering av sol og høye temperaturer
 • air condition

Dessverre er ikke disse de eneste faktorene som bidrar til at huden mister fuktighet. Det viser seg at å ta medisiner som påvirker vannbalansen i huden også kan ha en negativ effekt på hudens hydrasjon. En annen årsak til tørr hud er climacterium, hvor de sebakøse kjertlene blir mindre aktive, slik at hydrolipidbarrieren i huden gradvis blir mindre effektiv i å beskytte huden mot ytre farer. Til slutt kan hormoner også bidra til at huden mister fuktighet. Dette er grunnen til at problemer med tørr hud ofte plager gravide kvinner og kvinner i overgangsalderen. 

Alle typer tørr hud

Ru, livløs og matt – dette er bare noen få av adjektivene man kan bruke for å beskrive tørr hud. I alvorlige tilfeller kan tørr hud kjennes ubehagelig stram, men også oppsprukken så den klør og flasser av. Noen ganger er tørr hud en negativ reaksjon på et hudpleieprodukt som ikke tilfredsstiller behovene til huden din. Derfør bør du alltid være forsiktig dersom du har sensitiv hud. For å oppsummere: Noen ingredienser i skjønnhetsprodukter kan gjøre huden irritert, hvilket betyr at den blir dehydrert. 

Det er to hoveddtyper av tørr hud som vi skiller mellon: 

 • lipidmanglende hud – dette problemer er forårsaket av utilstrekkelig produksjon av lipider
 • dehydrert hud – dette problemet er forårsaket av forstyrrelse i produksjon av sebum og svette og de tilhørende naturlig fuktighetsgivende stoffene

Husk alltid på!

Rom med aircondition eller radiatorer kan få luftfuktigheten til å fallemed over 50%. Beskytt huden din og bruk spesiell fuktighetskrem når du skal være lenge på et slikt sted.

Hvordan forbedre tørr hud?

For å forbedre tørr hud bør du bruke kun produkter av høy kvalitet som tilfører huden din vann og lipider – dette betyr at du må styre unna produkter med alkohol. Det er viktig å vite at tørr hud har godt av naturlige skjønnhetsoljer som jojobaolje og mandelolje. Videre vil en fuktighetskrem du liker også hjelpe huden med å få den fuktigheten den mangler. Når det kommer til produkter som hjelper lipidene, må du ha et produkt som hindrer vann i å forlate huden – det er slik naturlig kosmetikksmør eller oljer virker (for eksempel sheasmør eller babassusmør). 

Til daglig hudpleie kan du bruke en vanlig fuktighetskrem som er laget for å behandle tørr hud. Prøv å finne en krem av høy kvalitet eller et naturlig ansiktsserum (for eksempel et med aloeekstrakt). Det er også verdt å huske på at ansiktskrem bør gi deg noe solbeskyttelse, minst SPF 20 eller mer. Å tilføre fuktighet til alle lagene i huden hjelper den med å gjenopprette sine selvhydrerende evner. Av den grunn bør du passe på at huden din ikke mangler serum, naturlige oljer, dagkrem eller nattkrem. 

Nattkrem for tørr hud skal gjøre huden regenerert, næret og full av lipider. Når dette er sagt, husk å passe på at sminkefjerner også inneholder kvalitetsingredienser. Med andre ord: Produktene du bruker til å fjerne sminke bør ikke inneholde alkohol, siden dette bare vil gjøre problemet verre. Bruk derfor ansiktsmelk, emulsjoner og tonere som er tiltenkt tørr hud. En gang hver tredje uke bør du hjelpe huden med å fornye seg selv ved å bruke en enzym-peel fulgt av en fuktighetsgivende eller nærende ansiktsmaske. 

Vanlige feil for tørr hud

Det er viktig å være klar over hva som bidrar til at huden din mister vann. De vanligste hudpleiefeilene vi gjør uten å vite om det er: 

 • applikasjon av mekanisk peel (de er for sterke for sensitiv tørr hud).
 • å vaske ansiktet med klorinert springvann (det tørker ut huden).
 • å bruke såpe til å vaske ansiktet (såpe er surt og forstyrrer hudens pH-nivå, hvilket fører til uttørking).
 • å gni ansitet med et håndkle (det fjerner viktig sebum fra huden).