Kostholdet teller. Hva bør man spise for å få perfekt hud?

Huden din trenger oppmerksomhet og ordentlig pleie. Istedenfor å gni næring inn i huden din kan du bare… spise den! Kostholdet har mye å si, og du bør vite hva du spiser så huden din kan være perfekt, kvisefri, uten hyperpigmentering og skavanker.

Du er det du spiser. Dette overforbrukte sitatet er sannheten du må innse om du ønsker sunn og vakker hud. Hvorfor? Fordi riktig kosthold har utrolig stor påvirkning på utseendet vårt. Vi kan til og med si at matvanene våre er viktigere enn skjønnhetsrutinen fordi det som skjer på innsiden danner grunnlaget for helsen vår.

Påvirkningen kostholdet har på utseendet

Det vi spiser påvirker hva vi føler. Om kroppen vår er i en god tilstand, ser den bedre ut – håret og neglene er sterkere, huden er fuktig, glødende og myk.

Det er verdt å huske på at gode matvaner er grunnlaget for pleie av huden. Om ikke tilfører de riktige næringsstoffene og vannet fra innsiden vil det bli vanskelig å gjenopprette huden med kosmetikk – skjønnhetspleien er kun et tillegg, en utenforliggende støtte, og er ingen erstatning for en sunn livsstil og et balansert kosthold. En svakerestilt organisme vil sende signaler gjennom huden uansett hvor mange ansiktsmasker eller kremer du påfører.

Ingrediensene huden trenger

Hudpleie som starter fra innsiden er effektiv, men krever også de riktige næringsstoffene. Hvilke er det?

 1. Vitamin A – (eller retinol) har sterke gjenopprettende effekter, stimulerer cellefornyingsprosessen, regulerer talgproduksjon og støtter rensing av epidermisen så den blir kvitt hyperpigmentering.
 2. Vitamin C – (eller askorbinsyre) stimulerer kollagensyntesen, beskytter mot sollys, styrker blodårene, lysner opp hyperpigmentering og får huden til å gløde.
 3. Vitamin E – (eller tokoferol) er et ungdomsvitamin på grunn av antioksidanteffekten den har, og den tilfører effektiv forebygging mot frie radikaler så huden opprettholder fylde, glød og ungdommelig utseende over lengre tid.
 4. Sink og silikon – to mineraler som trengs i huden fordi de styrker fyldigheten av den, styrker blodårene og motvirker løs hud og rynker.
 5. B-gruppevitaminer – (blant annet pantotensyre, biotin og folsyre) er utrolig viktige for huden fordi de demper inflammasjon, støtter gjenopprettingsprosesser, renser epidermisen og tilfører næring og styrke.
 6. EFA – (essensielle fettsyrer) styrker den naturlige hydrolipidbarrieren i huden, som gjør at den klarer å opprettholde de riktige fuktighetsnivåene lengre, som gjør den bedre beskyttet.

Hva spiser man for å få perfekt hud?

Åpenbart kan du tilføre alle disse ingrediensene ved hjelp av kostholdstilskudd, men det bør være siste utvei. Det er bedre å innta dem gjennom mat og ved å introdusere dem på den daglige menyen din. Det er best om kostholdet støtter hudens gjenoppbyggingsprosess. Så derfor spør man: hva må spises for å få perfekt hud?

 1. Fisk – en kilde til essensielle fettsyrer som finnes i større mengder i arter som laks, makrell og sardiner.
 2. Nøtter og frø – de inneholder også fettsyrer i tillegg til vitaminer og mineraler, så du bør prøve å skaffe deg solsikkefrø, gresskarfrø, mandler, hasselnøtter og valnøtter.
 3. Vegetabilske oljer – du bør også ha oljer i kostholdet ditt, spesielt de som er kaldpresset og uraffinerte, som for eksempel druefrøolje eller olivenolje
 4. Spirer – alle vet om de unektelig næringsrike egenskapende spirer har, fordi de er en kilde til vitamin B, C, D, E, A og K i tillegg til mineraler som magnesium, kalsium, fosfor, sink, jod, jern osv.
 5. Hveteprodukter – du bør aldri glemme produkter med hvete, slik som fullkornsbrød og andre grove korn som inneholder fettsyrer og B-gruppevitaminer.
 6. Sitrusfrukter – om du vil gi huden vitamin C, må du få i deg sitrusfrukter og rips.
 7. Grønnsaker – grunnlaget for alle sunne kosthold innebærer selvfølgelig grønnsaker som f.eks gulrot, tomat, paprika, spinat og brokkoli (kilder til betakaroten som omgjøres til retinol i kroppen).
 8. Belgfrukter – bønner, kikerter og erter inneholder mange dyrebare B-vitaminer.
 9. Grønn te – til slutt bør du vurdere å endre drikkevanene dine og prøve å drikke masse grønn te, da den er rik på antioksidanter.