Metoder for å eliminere akne – bli kvitt det en gang for alltid!

Akne er ikke bare et problem for tenåringer. Flere og flere lider av såkalt voksenakne. Synderne her er hormonelle endringer, men også stress, forurensning og medisiner. Det er bortkastet tid å tro at kviser og hudormer skal forsvinne av seg selv. Lær alt om hvordan du eliminerer akne.

Akne – bør du besøke en dermatolog?

Nå til dags har vi beviste og effektive måter å roe aknesymptomer på og til og med metoder for å eliminere akne for alltid. Det er best å starte med en konsultasjon hos dermatolog for å kartlegge de uønskede endringene. Dermatologen kan diagnostisere typen akne, noe som er viktig fordi kjennskap til aknens type lar deg kartlegge mulige årsaker. Husk også at mild og skånsom hudpleie er bedre for å helbrede huden i akneutsatte områder – unngå intense rensende behandlinger som kan føre til irritasjon i epidermis.

De beste måtene å bli kvitt akne på

1. Når du kjøper ny kosmetikk, sjekk ingredienselisten (INCI)

Dette vil la deg unngå irriterende ingredienser som rensemiddel i geleer, alkohol i tonere og poretettende stoffer i kremer. Let etter kosmetikk som inneholder trollhassel, nesleekstrakt, timianekstrakt, gjær, kaolin, amylum og/eller sink.

2. Akne – vask huden veldig skånsomt

Når det kommer til å takle akne, er det fortsatt veldig vanlig å bruke antibakteriell såpe. Her må du huske at årsaken til akne ikke er bakterier, men heller hormonelle endringer i kroppen. Hyppig bruk av såpevask kan føre til tørr hud, vil ikke fjerne kviser, kan gjøre at akne blir verre, og kan til og med gjøre at sebumproduksjonen øker.

Bruk et mildt rensende produkt 1-2 ganger om dagen.

Unngå produkter som inneholder sodiumlaurylsulfat og sodium laurethsulfat, siden disse kan irritere huden. Gele eller skum (mildere enn gele) kan inneholde betain, dekulglukosid eller desodiumlaurethsulfosukkinat.

3. Akne – bruk en toner og fuktighetskrem 

Når huden har blitt renset med gele eller skum, bør du bruke en toner – etter vask av ansiktet kan hudens pH være ute av balanse, noe som kan føre til overproduksjon av sebum. Toner roer ned de sebakøse kjertlene og frisker opp huden. Husk at en toner ikke skal inneholde alkohol. Om du har tørr hud, brukt en mild fuktighetskrem. Det er best om denne er letvektig, med konsistensen til en gel, så den ikke tetter porene.

4. Akne – vær vis med eksfollieringen

For å bli kvitt døde hudceller som blokkerer de sebakøse kjertlene, bør du bruke en mild enzymtisk eksfollierer (disse inneholder enzymer fra frukt eller urter som løser opp døde hudceller) eller effektive, hjelpsomme kosmetikkproduker med fruktsyrer (alfa- eller betahydroksysyre). Husk å påføre slike syrer om kvelden – disse vil lysne opp og glatte ut huden, minske hyperpigmentering og redusere overproduksjon av sebum.

5. Akne – bruk områdebehandling i form av krem eller gele

Om du ser en ny kvise eller kjenner at den holder på å utvikle seg, bør du prøve å ta problemet ved roten. Gå for en høykonsentrert antibakteriell concealer eller gele. Denne typen kosmetikk øker hastigheten på helbredelsesprosessen og stopper kviser fra å utvikle seg. Slike produkter inneholder ofte salisylisk syre, tetreolje, og beroligende ingredienser som trollhassel eller termalvann.

6. Akne – beskytt huden din mot solen

Soling er skadelig for huden din, uansett hvilken alder du er eller hvilken hudtype du har. Åpenbart fører dette til prematur aldring og øker risikoen for hudkreft. Soling er imidlertid dårlig for akneutsatt hud av helt andre årsaker. Solen tørker ut huden, hvilket fører til at den prøver å beskytte seg ved å øke produksjonen av sebum. Bruk lettvektig kosmetikk med minst SPF 30, og vær nøye med å bruke produkter med fruktsyrer om natten. Slik minsker du risikoen for hyperpigmentering.

7. Akne – ikke klem på kvisene, bruk heller spesielle behandlinger 

Det er ikke bra å klemme på kvisene som dukker opp på huden. Slike invaderende handlinger fra din side kan føre til irritasjon og infeksjon. Videre kan du spre bakteriene utover i ansiktet og dermed forårsake flere kviser. I stedet for å klemme hjemme bør du dra til en skjønnhetssalong og få en ansiktsbehandling med ultralydkavitasjon. Dette irriterer ikke huden, men er nådeløst mot kvisene.

Huden din vil også sette pris på beroligende behandlinger som ansiktsmaskser med alger eller urter. Slike masker er kjent for å roe ned huden og tilføre fuktighet uten å tette porene. Når det kommer til hud med hyperpigmentering eller hud som er gusten, matt, trøtt eller har økt sebumproduksjon, er det beste valget et serum med vitamin C. Det er bevist at Vitamin C ikke bare hjelper huden med å fornye seg, men også forbedrer hudtonen, helbreder akne, flater ut aknearr og eliminerer hyperpigmentering.