Moden hud og alle dens problemer: tørrhet, hyperpigmentering, gustenhet

Moden hud trenger my støtte og beskyttelse for å sakne aldringsprosessen. Den trenger litt oppmerksomhet og tid – hvis du gir den det vil den være mindre problematisk og se drastisk mindre eldet ut. Hvilke problemer er vanlige for moden hud? Først og fremst tørr hud (sjelden fet hud eller akne), hyperpigmentering og skumle flekker (som noen ganger kan utvikle kreft senere). 

Hvordan man eldes kommer an på gener og biologiske endringer som skjer i kroppen, men også … gravitasjon. For å si det enkelt: i flere dusin år har huden din blitt strukket litt etter litt på grunn av tyngdekraften. Andre faktorer spiller også med i regnestykker – soling og skadelige UV-stråler, forurensning, røyking, usunt kosthold uten vitaminer – men vi kan heldigvis gjøre noe med disse. Nøkkelen ligger i å hindre aldringsprosessen med riktig hudpleie som passer til alderen din.

Problemer for moden hud – hvordan takle dem?

Moden hud – overdreven tørrhet

Et av de vanligste tegnene på at huden blir eldre, er tørrhet. Huden mister gradvis evnene til å ta inn og holde på fuktigheten i epidermis, så all regenerering skjer saktere. Den biologiske aktiviteten i cellene går ned og antallet kollagen- og elastinfibre – som er ansvarlige for hudens fylde – blir færre. Smilerynker og linjer dukker opp. Epidermis blir synlig tynnere og tuere, og den tørker ut fordi de sebakøse kjertlene jobber saktere.

Hud i denne tilstanden trenger intens fuktighet. Hvordan hjelper du den? Kremer med kraftig fuktighetsgivende effekt og vitaminmasker (du kan bruke disse annenhver dag). Du bør også tenke over om du bruke kosmetikk smo kan styrke blodkarene, for med alderen blir disse skjøre og ansiktet kan bli dekket i små rødheter.

Moden hud – hyperpigmentering

Effekten av solstråler er svært skadelig for huden. Fotoaldring er vanlig på grunn av dette, og dens fulle effekt blir mest synlig på områder som vanligvis ikke er tildekket, som ansiktet, hender og bryst. Fotoaldring viser seg som hyperpigmentering.

Disse mørke flekkene er melaninansamlinger. Hvis hyperpigmentering dukker opp bør du avlsutte solingen, ellers vil flere flekker dukke opp og de du allerede har vil bli mørkere.

Husk at hyperpigmentering noen ganger kan oppstå som følge av medisinbruk eller urter, for eksempel hyperikum – dette øker hudens følsomhet for sollys. Om dette er tilfellet, må du hele året bruke en beskyttende solkrem med så høy SPF som mulig.

Moden hud – flekker

Med alderen blir kroppen svakere og kan ikke beskytte seg like godt mot abnormale celledelinger, for eksempel i huden. Mange celledelinger kan inneholde kreft, også i huden. Ikke ignorer slike endringer i huden. De fleste ser først ut som et 2-3 millimeter stort sår, som etter hvert blir dekket med en skorpe. Når skorpen detter av blir såret synlig igjen og det nekter å gro. Dette er en advarsel om at du bør gå til legen og fjerne såret – vanligvis ender behandlinger der. Å handle raskt kan redde helsen og ofte livet.

Det samme gjelder når det kommer til fregner, som kan utvikle seg til føflekker. Hvis du ser at disse endrer fasong, får ujevne kanter, blør eller vokser, bør du vise dem til legen din.

Sminke for moden hud

Du kan bruke sminke uansett hvilken alder du er! Sminke av høy kvalitet vil dekke over hyperpigmentering og små blodårer, men også gjøre at huden ser glødende og sunn ut – og viktigst av alt: denne sminken kan få deg til å se yngre ut.

Det viktigste er å ikke overdrive antallet lag sminke og hvor intense kosmetiske produkter du bruker. Moden hud liker en mild CC- eller DD-krem eller foundation laget spesielt for moden hud – slik foundation er laget for å skjule skavanker og få huden til å se glødende ut. Huden din vil se uthvilt og sunn ut. Bruk blush med moderasjon, men bruk gjerne forstørrende leppeprodukter med duse farger som beige eller rosa. Bruk en concealer under øyet som lysner opp og en perlefarget øyenskygge med champagnetoner.

Du kan vurdere om du vil farge øyebrynene og øyevippene (på en skjønnhetssalong), men ikke farg dem i svart – dette vil bli for sterkt mot huden. Stell øyevippene og øyebrynene dine godt, for eksempel ved å bruke et vekstserum og velge en maskara som pleier øyevippene dine.