Ansiktskremer, masker, serum og ampuller. Hva skiller dem og hvilken er best for deg?

Blir du noen ganger overveldet av alle disse produktene når du går på butikken? Masker, kremer, fuktighetskremer, ampuller, serum … Skal du bruke alle eller velge bare én? Hvert av disse produktene har et ulikt bruksområde og ulike egenskaper. Fortsett å lese for å lære hvordan du finner de hudpleieproduktene som er best for deg.

Ansiktspleie er en vrien oppgave. For å unngå å se på dette som er krevende oppgave,og i stedet nyte den luksusen det er å ta godt vare på huden, bør du lære mer om verktøyene som kan hjelpe deg i din daglige hudpleierutine.

Typer ansiktspleieprodukter

Innen ansiktspleie peide man å ha bare fuktighetskrem og hjemmelagde ansiktsmasker. I dag er utvalget mye større: i tillegg til vanlige kremer (til bruk om dagen eller natten) og master (tradisjonelle, sheet-masker, peel-off-masker), har man også serum, ampuller, essenser, oljer og mer.

Hvilke ansiktspleieprodukter bør du velge for å behandle huden din riktig? Se hva som skiller kremer, masker, serum og ampuller fra hverandre – og velg det som passer deg best.

Hva skal du velge til hudpleie?

1. Ansiktskrem

Dette er det mest populære og bestselgende ansiktspleieproduktet. Vi liker å bruke dem både om morgenen og om kvelden. Det finnes ulike kremer – egenskapene deres (fuktighetsgivende, antialdrende, lysnende), konsistensen og listen over aktive ingredienser varierer, men hva har alle kremer til felles?

Alle ansiktskremer virker på hudens overflate – generelt trenger de ikke ned i de dypere lagene av huden og har ikke en sterk antialdrende, reparerende eller pleienede effekt. Kremer skaper derimot et beskyttende lag på hudens overflate for å holde på fuktighet og sikre beskyttelse, for eksempel fra den skadelige effekten av UV-strålig (hvis kremen eller oljen inneholder SPF). Av denne grunn bør du påføre ansiktskrem etter serum, for å hindre serumets ingredienser i å unnslippe.

2. Ansiktsmaske

En ansiktsmaske har en sterkere effekt og bør blir brukt bare en eller to ganger i uken, uansett om du bruker ferdiglagde produkter eller hjemmelagde masker. Hva gjør kremer og masker forskjellige? Ingrediensene i en ansiktsmaske trenger dypere ned i hudens lag og virker mer effektivt, så å bruke en god maske én gang gir deg flere fordeler enn jevnlig bruk av krem. Ansiktsmasker er også forskjellige ved at du skyller av masken, tar den av eller skreller den av.

3. Ansiktsserum

Serum er uten tvil vinneren blant hudpleieprodukter. Serum vokser stadig i popularitet, fordi folk har oppdaget den imponerende effekten av serum. Du kan bruke serum uansett hva slags hudtype du har, men husk at ulike typer serum løser forskjellige hudproblemer – vitamin C fjerner mørke flekker, retinol er oppstrammende, mens hyaluronsyre gir maksimal fuktighet.

Hvorfor bruk av serum lønner seg:

  • Serum har den høyeste konsentrasjonen av ingredienser, så hver dråpe med serum har flere næringsstoffer enn en porsjon ansiktskrem eller en maske
  • Serum er basert på ingredienser av beste kvalitet, blandet nøyaktig slik at de skal finne problemet i huden din og løse det

Du må huske å bruke serum før du bruker krem eller olje, siden ingrediensene i serumet skal trenge dypt ned i huden, men ikke etterlater noe beskyttende lag på hudens overflate. Av den grunn trenger du ekstra beskyttelse, hvilket du får fra en krem eller olje.

4. Ansiktsampuller

Ampuller utgjør en egen kategori. Disse blir brukt ganske sjelden, og ser sagt å være upassende å bruke hjemme. Sannheten er at alle kan bruke ampuller, siden de er som serum i små doser og kan løse spesifikke hudproblemer. De blir laget for å effektivt motvirke hudens største problemer, for eksempel synlige blodårer, rynker, eller hyperpigmentering. Ampuller kan også gjenopplive huden og ha en foryngende effekt, sett at du tilpasser dem til behovene til din hud.