Hva er hudtypen din?

Å vite hvilken hudtype du har er grunnlaget som lar deg velge riktig skjønnhetsrutine. Du kan diskutere med en profesjonell som kan hjelpe deg å finne det ut, men vanligvis kan grundige observasjoner av huden la deg finne ut hvilken hudtype du har på egenhånd. Sjekk ut hvilke av beskrivelsene nedenfor som passer huden din og lær mer om hvordan du tar vare på den.

Hva er hudtypen din – de forskjellige hudtypene

Tørr hud – tynn, ømtålelig, ser ofte matt og sliten ut.

Du bør begynne å ta vare på den i 20-årene, for denne hudtypen har en tendens til å bli rynkete ganske fort. Spesielt gjelder dette den sensitive huden rundt øynene og leppene. Du bør unngå bruk av vanlig såpe og også kosmetiske produkter med alkohol (f. eks alkoholdenat) i skjønnhetsrutinen din, fordi de fører til mer tørrhet. Istedenfor kan du prøve å bruke skånsomt vaskeskum og rensemelk for å fjerne sminken. Du kan også bruke OCM metoden (velg oljer som er best for tørr hud). Den beste oljen for tørr hud er bomullsfrø-, nattlys- og avokadooljer. Det er veldig nyttig for deg å bruke fuktighetsgivende og nærende ansiktsmasker 2-3 ganger i uka. Bruk skånsomme enzymatiske skrubber som ikke trenger å gnis inn i huden. Bruk naturlig aloe vera for å tilføre fuktighet og roe ned irritasjoner for tørr hud.

Sensitiv hud er veldig lik tørr hud. Den er ekstremt tynn, nesten gjennomsiktig – ofte er alle blodårene synlige. Slik hud har en tendens til å bli irritert, allergisk eller senete.

Sensitiv hud krever intense pleie, og alle kosmetiske produkter du bruker, inkludert ansiktsmasker bør være hypoallergene. Bruk fuktighetsgivende og nærende masker med lindrende egenskaper 2-3 ganger i uken. Bruk rengjørende ansiktsmasker sjeldnere. Naturlige og skånsomme oljer er perfekt for å fullføre skjønnhetsrutinen. Et av de beste typene for sensitiv hud er søt mandelolje.

Oljete/fet hud er tykk og nesten alltid glinsende. På den ene siden er denne hudtypen mest motstandsdyktig mot skade fra utenforliggende faktorer og rynker, men på den andre siden krever huden mye mer innsats for å se pen og sunn ut. Oljete hud er en perfekt yngleplass for bakterier, så nye hudormer og kviser dukker raskt opp. Du bør rense huden ofte. I den daglige rutinen din bør du bruke spesielle rensegeleer og tonere. Husk på at oljete hud også trenger fuktighet og at den liker naturlige oljer, det er bare viktig at de passer med hudtypen. Prøv jojoba-, tamanu- og hempolje.

Kombinasjonshud kan beskrives som en blanding av både tørr og oljete hudtype. Det vanligste oljete området finnes i T-sonen (pannen, nesen, haka) mens tørr hud finnes på kinnene.

I skjønnhetsrutinen for denne hudtypen bør du bruke fuktighetsgivende produkter som også er med på å kontrollere talgkjertelproduksjonen – et perfekt kosmetisk produkt for kombinasjonshud er jojobaolje – ikke bare tilfører den fukt, den stopper også opp oljeproduksjonen i de fete områdene på huden. Dette er på grunn av squalene som finnes i oljen og som forbedrer situasjonen – squalene finnes også i menneskelig hudtalg.

Husk også på at rengjørende masker bør legges på de oljete delene i ansiktet, mens fuktighetsgivende masker legges på de tørre delene.

Normal hud er vanlig for… barn. Veldig få voksne kan si at de har fin og jevn hud som har riktig fuktighetsnivå og oljeproduksjon uten hverken hyperpigmentering eller kviser. Skjønnhetsrutinen for denne hudtypen medfører ingen problemer. Du kan til og med vaske den med vann og såpe. Bruk rengjørende og fuktighetsgivende masker en gang i uken.