TEV eller Transepidermalt Vanntap. Hva er det?

Alle vet at huden trenger fuktighet for å opprettholde sitt vakre utseende over lengre tid. Dessverre er det svært få som vet hva TEV er. Sjekk det ut nedenunder for å finne ut hvorfor det er lurt å vite mer om Transepidermalt Vanntap.

Huden vår er en levende organisme og vi må ta vare på den ved å bruke riktig hudpleie. Derimot bør du lære mer om hvorfor vann er så viktig for huden og dens tilstand før du skaffer din første fuktighetskrem, ansiktsmaske eller spray, i tillegg til hva mysteriet TEV betyr.

Fuktighetens rolle i hudpleierutinen din

Organismen vi er består av over 65% vann! Huden din er hovedbarrieren som sørger for at dette vannet ikke renner ut. Huden er også delvis laget av vann i seg selv – dermisen er bygget opp av kollagen og elastin, men også proteoglykaner, som er et stoff som er vannbindende. Selv om epidermisen er laget av kun 13% vann, finner vi ut at dermisen, det dypere laget består av 70% vann. 

Dessverre er ikke huden en ugjennomtrengelig barriere, spesielt når du tenker over hvor mange faktorer som kan gjøre den svakere, som blant annet sollys, frie radikaler, giftstoffer eller til og med kosmetikk av dårlig kvalitet. Derfor er det utrolig viktig å tilføre fuktighet til huden regelmessig. Takket være dette vil huden konstant opprettholde riktige fuktighetsnivåer så du unngår TEV.

TEV (Transepidermalt Vanntap). Hva er det?

Hva er dette mysteriske TEV opplegget du bør beskytte deg selv mot? Hele navnet eller uttrykket er Transepidermalt Vanntap. Selv om navnet høres komplisert ut, er sannheten at det bare betyr at vann forsvinner fra epidermisen. 

TEV fenomenet kommer av forskjellen i det osmotiske trykket i de ulike hudlagene i forhold til det utenforliggende miljøet. Dette forårsaker TEV – vann lekker ut av dermisen, beveger seg ut til epidermisen og fordamper. Dette er et helt naturlig fenomen, men kan dessverre være skadelig og føre til tørrhet i huden din om det kommer ut av kontroll.

Hvordan tilfører du fukt til huden for å beskytte den mot TEV?

Det finnes et par forskjellige måter man kan beskytte huden sin mot tørrhet på. Det mest naturlige alternativet som beskytter huden mot TEV er et hydrolipidlag. Stoffkomponentene i dette (vann og fettsyrer) skaper et dekkende lag som gjør det umulig for vannet å slippe unna. Takket være dette kan huden opprettholde fuktigheten over lengre tid, så den ikke lider av tørrhet.

Derimot kan det av og til hende at hydrolipidlaget i huden vår blir svekket og at huden mister vann. Da kan både tørre hudflekker, irritasjon og matthet oppstå. Du kan beskytte deg mot dette med skikkelig hudpleie som fokuserer på å motvirke TEV, for eksempel ved å opprettholde riktig fuktighetsnivå. Du kan:

  • Bruke fuktighetsbevarende stoffer som hyaluronsyre, som er et stoff som binder vann i huden,
  • Styrke hydrolipidbarrieren med mykgjørende midler, og det beste innen denne kategorien er naturlige oljer,
  • Bruke produkter som kremer med ceramider i seg, som reparerer den intercellulære sementen i epidermisen.