5 gylne regler for å pleie huden under øynene

Huden under øynene er usedvanlig sart, og derfor trenger den ekstra oppmerksomhet. På grunn av manglende sebumlag til å lage en beskyttende lipidbarriere, får dette området i ansiktet rynker fortest. For å utsette de første tegn på kråketær må du ta godt vare på huden under øynene. Kun da vil du være sikker på at folk ikke tror at du er eldre enn du virkelig er. Lær hvordan du pleier huden under øynene. 

Huden under øynene: Hvorfor blir den svakere?

Som nevnt tidligere er huden rundt øynene tynn og mangler sebakøse kjertler. I tillegg har den ingen beskyttelse, så den blir utsatt for irritanter ganske ofte. Konsekvensen er at dette delikate området har en tendens til å bli slapt og miste fylden raskt. Etter hvert får man poser og mørke ringer. 

Huden under øynene kan ikke beskytte seg selv mot den negative effekten av eksterne farer. En usunn livsstil med for lite søvn og dårlig mat vil ikke hjelpe. På toppen av alt det kan stråling fra solen og stoffer i urban forurensning skade huden, noe som gjør at den blir mindre elastisk, ser sliten ut, blir tørr og får et matt utseende. 

Huden under øynene: 5 gylne regler for å pleie den effektivt 

1. Fjern sminke

Denne regelen gjelder så klart ikke bare for øynene, men hele ansiktet. Å fjerne fargede sminkeprodukter er essensielt for å få et ungdommelig utseende på huden. Av den grunn bør du alltid passe på å gjøre dette skånsomt og nøye. 

Huden rundt øynene vil bli takknemlig hvis du fjerner sminke med en naturlig og mild micellær krem, ansiktsmelk, emulsjon, olje eller naturlig planteolje. Vannfast sminke fjerner du lett med bifasekremer beriket med urteekstrakter som for eksempel kornblomst. Pass også på at sminkefjerneren din ikke innehoilder SLS, SLES, alkohol, syntetisk farge eller sterke konserveringsmidler. 

Det er verdt å merke seg at huden under øynene ikke liker å bli gnidd eller strukket. I stedet for å fjerne sminke på en brå og hardhendt måte, bør du legge en fuktig bomullspad med sminkefjerner over et lukket øye. Dette vil smelte øyesminken og gjøre huden din ren uten å forårsake noen skade. 

2. Massasje, kompress og masker

Trøtt og hoven hud under øynene vil takke deg hvis du gir den en fuktig kompress med urter. Du kan også kjøle ned denne i kjøleskap før du legger den på øynene. Når det kommer til urter er det følgende som er bra for huden rundt øynene: hvit te, kamomille, løvetann og limetre. I tillegg er aloe vera bra for sliten hud. Slike urter kan man også bruke som ansiktstoner, så du kan spre dette utover hele ansiktet i stedet for å fokusere kun på øynene. I tillegg til urter er grønn te og fersk agurk noe du også kan bruke for å hjelpe huden rundt øynene. 

Å massere huden rundt øynene hjelper til med å holde den fyldig og frisk. Denne behandlingen motvirker hovenhet og forbedrer lymfesystemet. Hvordan masserer du huden under øynene? Du kan for eksempel bruke isbiter eller bruke en god øyekrem som kommer med massasjetips. Videre kan du bruke naturlige oljer, som for eksempel arganolje. Spre oljen på huden rundt øynene og masser med en jaderuller eller det massasjemerktøyet som medfølger kremen din. 

3. God øyekrem

Å bruke en god øyekrem er uten tvil essensielt for å få pen hud rundt øynene. Husk at dette er en delikat del av ansiktet som trenger slike produkter tidlig – ikke senere enn når du fyller 25. En lettvektig fuktende øyekrem vil forbedre kvaliteten på huden og motvirke tidlige rynker. 

Husk at øyekrem og ansiktskrem er to veldig forskjellige produkter. Førstnevnte er lettere og mer skånsom, mens sistnevnte ofte er tykkere. En annen ting som skiller produktene er ingrediensene. I de fleste tilfeller inneholder øyekrem færre ingredienser enn vanlig ansiktskrem. Hvorfor? Fordi huden rundt øynene er mer sart og har andre behov.

Merk!

Ansiktskremer blir ikke testet for bruk rundt øynene, men dette er obligtatorisk for øyekremer. Ansiktskremer kan overvelde den sarte huden rundt øynene. Neste gang du skal kjøpe øyekrem bør du se på ingredienselisten. Prøv å finne et produkt som inneholder minst én av følgende stoffer: vitamin A, C eller E, hyaluronsyre, koffein, ceramider og rynkemotvirkende stoffer.

Hvis du ønsker å gi huden under øynene effektiv pleie, må du passe på at ingrediensene i kremen din er av høy kvalitet og er testet for å være trygge til bruk rundt øynene. De må ikke gi irritasjon eller andre negative effekter. 

4. Søvn og hvile 

Du vet nok altfor godt hvordan huden ser ut etter en natt med dårlig søvn. Mangel på søvn er hovedsaklig synlig i øynene våre; rødlige øyeepler, hovne øyelokk og et slitent utseende. Å være oppe hele natten har mange negative konsekvenser, og huden rundt øynene lider mest. Om du ønsker vakker hud må du altså gjøre ditt beste for å få nok søvn. Natten er nemlig den tiden hvor hudens regenererende prosesser finner sted. 

5. Solbeskyttelse

Stråling fra solen fører til tidlig aldring, misfarging og rynker. Solen er dessverre en av de største fiendene for ungdommelig hud. En annen faktor som påvirker huden negativt er synlig HEV-lys fra skjermer. Om du utsetter huden for begge typene eller bare en, vil de gradvis ødelegge huden din, og endringene kan ikke reverseres. Dette gjør solbeskyttelse veldig viktig. Ikke hopp over solkrem og kremer med høy SPF. Noe så enkelt som å bruke solbriller hjelper! Finn solbriller med UV-filtere – se etter dem hos profesjonelle optikere.