Hud på 50+ år – hudpleie, sminke, behandlinger

Er det slik at favorittkremen du har brukt i mange år ikke fungerer lenger? Plutselig ser du at huden blir slapp, har rynker, fargen har endret seg og tørrheten øker? Snart blir rynkene dypere og hyperpigmentering følger. Du må handle raskt og endre hudpleierutinen din så den tilfredsstiller behovene til huden din i den alderen den er. Her er de beste løsningene for huden din når du er over 50 år gammel.

Hvor fort du eldres kommer an på genene dine, og tyngdekraften bidrar dessverre, men det er også eksterne faktorer basert på handlingene dine som også kan skade huden og øke tapet av kollagen, elastin og hyaluronsyre i huden. Timene i solen, UV-stråler, kulde, røyking, lange netter, stress, medisiner, fast food – alt etterlater merker. Lær å kjenne behovene til eldre hud og hvordan du kan ta vare på den og hva slags sminke du bør bruke.

Moden hud etter 50 – hvordan ser den ut?

Når du passerer 50 år blir østrogennivåene lavere. Endringene i hudstrukturen og utseendet er uunngåelige. Korneum blir tykkere og resten av hudlagene (epidermis og det subepidermale laget) blir tynnere. Huden får en ny farge, blir gusten, noen ganger gul. Hyperpigmentering oppstår og større blodkar blir synlige. Med alderen får huden dessverre færre næringsstoffer, siden absorbsjonsevnen dens blir dårligere. Det beskyttende laget i huden blir også tynnere. Resultatet er at huden blir ru, tørr og mindre elastisk, den blir sensitiv, får rynker, og ansiktet ser mindre fyldig ut.

En krem av høy kvalitet for moden hud

Kremer for moden hud er nøkkelen i en skjønnhetsrutine nå. Den må tilføre fuktighet samtidig som den har en antialdrende effekt. Baser hudpleien din på velkjente og beviste ingredienser. Noen slike ingredienser er:

Vitamin A – eller retinol, vil synlig «flate ut» rynkene og gjør at cellene i epidermis gror, i tillegg til å stimulere kollagensytese,

Vitamin C – er genialt for hudpleie uansett hvilken alder huden er i; vitaminen styrker kollagenfibrenes fornyelse, jevner ut hudtonen og styrker blorkarene. Dette er en sterk antioksidant så den beskytter huden mot frie radikaler. I tillegg vil vitamin C motvirke akne hos voksne. Vitamin C blir godt absorbert dersom den kommer i form av et lettvektig serum – da trenger den dypt inn og er mer effektiv,

Vitamin E og koenzym Q10 – er et annet stoff som har en bevist altialdringseffekt. Dettee er sterke antioksidanter som hjelper huden med å regenerere seg,

Fytoøstrogener (plantebaserte hormoner) – vanligvis hentet fra soyaplanten. Fungerer på samme måte som menneskelig østrogen, altså styrke regenerering i epidermis og stimulere kollagenproduksjon, samtidig som den tilfører huden riktig menge fuktighet.

Moden hud – filtrer alltid UV-stråler

Solen er den største fienden for et ungdommelig utseende. Sollys gjør at aldringsprosessen går fortere så dagkremen din må inneholde et UV-filter. Påfør alltid dette på ansiktet, men også på hansen og brystet. Når man passerer 50 er det et absolutt must å ha en krem til huden under øynene – dette vil flate ut rynker rundt øynene uten å forårsake iritasjon i den følsomme huden i dette området.

Den perfekte løsningen er en krem med løftende egenskaper. Til nattkrem bør du bruke et kraftig regenererende produkt eller et godt serum som er mer intenst, for eksempel et serum med retinol. Husk at solbeskyttelsen din bør være minst SPF 30.

Moden hud og akne

Visste du at etter 50 er det mer sannsynlig at du får akne for voksne? Hvorvidt man får dette er delvis arvelig, men kan også være et direkte resultat av færre hormoner i kroppen. Store blodårer og ømme underhudsinfeksjoner kan også dukke opp i ansiktet. Denne typen hud trenger en konsultasjon hos en spesialist, og til du vet hva som foregår bør du unngå sterkt eksfollierende produkter og hudpleie som virker uttørkende.

Sminke for moden hud

Hovedoppgaven til sminke for hud over 50 er å kamuflere alle skavankene, som synker og linjer. Bruk concealer, foundation av høy kvalitet og pudder. Start med å dekke mørke ringer under øynene med concealer, og bruk grønn fargekorrektur til å dekke over hyperpigmentering og store blodkar. Foundationen din bør være lettvektig og ikke samle seg i hudfoldene. Det perfekte valget er en DD-krem.

Du kan også bruke en lett bronzer (det er best om den inneholder gylne partikler) eller en ferskenfarget blush. Noen blush-farger er reservert for yngre hud. Velg et pudder med HD-effekt som reflekterer lyset, siden dette gjør rynker mindre synlige. Samme regelen gjelder når du velger farge på øyenskygge.

Du kan bruke appe typer lip gloss, for eksempel forstørrende eller pleiende. I tillegg kan du bruke fuktighetstilførende leppepomader med lette farger som for eksempel brun eller beige.

Estetisk medisin for å fjerne rynker

Moden hud vil føles kjempebra når du gir den profesjonell pleie. Du bør besøke en hudpleier eller dermatolog med jevne mellomrom. De vil hjelpe deg med å finne passende behandlinger for din hudtype og gi deg råd for hudpleie du kan gjøre hjemme. Glykolske og retionide eksfollierende behandlinger er perfekt for moden hud. Etter eksfolliering bør du vurdere mildere behandlinger, for eksempel mesoterapi (næringstilføring med ultralyd) eller mikrodermabrasion (mekanisk eksfolliering av epidermis).

Hvis du er lei av å se på rynkene, kan du vurdere mer intens behandling. Du kan få injisert botox – dette blokkerer nervesystemimpulsene i musklene og gjør det umulig å lage de ansiktsuttrykkende som i løpet av årene har ført til rynker. Effekten av botox varer i noen måneder.

Du kan også fylle rynker med hyaluronsyre – dette er en flott måte å flate ut rynker og linjer i ansiktet på. Effekten varer i omtrent seks måneder.