Sensitiv hud – beste regler å følge hvis huden din er følsom og reaktiv

Sensitiv hud er virkelig krevende og kommer med mange utfordringer. Huden pleier å være «humørsyk» og det er vanskelig å forutse potensielle farer. Når du lærer å ta vare på den vil du heldigvis i stor grad kunne redusere plagene og forbedre tilstanden på huden. Finn ut hvordan du steller følsom hud.

Hvordan vet du om huden er følsom?

Rødhet, flassing, tørrhet, en brennende følelse, kløe – alle disse er typiske symptomer på følsom og reaktiv hud. Hver av signalene forteller deg noe omm inflammasjonsprosessen som er i ferd med å starte eller foregår. Intensiteten på symptomene kommer an på triggeren som utløser overfølsomheten – hvis det er en hudsykdom og ikke bare en allergisk reaksjon på kosmetikk, vil symptomene være mer intense.

Merk:

Følsom hud kan bli rød av faktorer som stress, diett, endringer i temperatur og menstruasjonssyklus. Plutselig rødhet eller en følelse av stram og kriblende hud er vanlig når du har brukt et produkt som passer huden dårlig.

Hva forårsaker en brennende følelse?

I de fleste tilfeller er overfølsom hud genetisk, men det kan også være knyttet til husykdsommer som atopisk eksem, seboreisk eksem eller rosacea. Dette henger sammen med strukturen i de dypere hudlangene og hvorvidt disse er skadet. Noen ganger kan frisk hud bli sensitiv og reagere på faktorer den ikke reagerte på før. Dette skjer når du svekker huden ved å behandle den feil over lang tid. Følsom hud kan også være koblet til hormonell ubalanse.

Hva er det følsom hud ikke liker?

Utvendige faktorer (eksogene faktorer) og faktorer knyttet til kroppens funksjoner (endogene faktorer) kan skade følsom hud. Dette er en grunn til at sensitiv er så utfordrende. Antallet skadelige agenter inkluderer værforhold (vind, kaldt vær, temperaturendringer), hardt vann, kosmetikk, friksjon og matallergi for å nevne noen. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å hjelpe din følsomme hud. 

Hvordan ta vare på sensitiv hud? 

Å velge riktig kosmetikk er nøkkelen til suksess. Bruk produkter som er laget spesielt for sensitiv, reaktiv, atopisk eller couperose hud. Du kjøper disse på apoteket. I tillegg kan du bruke naturlige oljer som gjenoppretter hydrolipidbalansen, samt beskytter, heler og roer ned huden. Mandelolje er den mildeste oljen.

Let etter produkter uten irriterende stoffer og aromaer. Bruk produkter som styrker huden og reduserer rødhet og motvirker inflammasjon. 

Pleie for sensitiv hud – noen enkle steg

  1. Bruk milde rensende mousser og micellært vann basert på ingredienser som roer huden og beskytter mot utvendige farer. 
  2. Dagkrevem din må skjerme huden mot utvendige faktorer og sollys, så den må ha minst SPF 20. Ideelt bør du bruke fysisk skjerming mot solen, siden det er med hudvennlig enn kjemisk solkrem. 
  3. Nattkremen din må være intenst reparerende for huden og motvirke irritasjon. 
  4. En gang i uken bør du bruke en mild enzymskrubb som fjerner døde hudceller på en ufarlig måte. Etter eksfoliering bør du bruke en maske som kan roe ned huden. 

Vanligste feil for følsom hud

  • Gni huden. 
  • Bruke sterke produkter.
  • Bruke flere ulike kremer samtidig.
  • Endre produkter for ofte.
  • Eksperimentere med ny kosmetikk. 
  • Bruke urter uten å konsultere lege.